Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

Proč je Sea of Thieves na českém Microsoft Store tak drahé?

Dost dobře možná je Sea of Thieves na českém Microsoft Store nejdražší v Evropě.
O herních kvalitách chystaného pirátského dobrodružství Sea of Thieves jsem se přesvědčil v nedávné betě (video zde) a je z ní cítit, že zájem o hru bude enormní. Však většina hráčů je z nového, svěžího větru do plachet na poli multiplayerových/kooperativních her nadšena a tak jistě již nějaký ten pátek střádají korunku ke korunce, aby se od 20. března 2018 mohli pustit do hraní plné verze.


Sea of Thieves je exkluzivní záležitostí Xboxu mezi konzolemi a zároveň vyjde také na PC, kde distribuci zajistí Microsoft přes svůj ne příliš populární Store. Jakožto PC hráč a milovník Steamu se tak budu muset stejně jako miliony dalších potenciálních hráčů na této platformě smířit s tím, že budu ochuzen o celou řadu funkcí a vychytávek, které lety osvědčený a největší distribuční obchod s PC hrami od Valve nabízí. Pokud ale s hraním nebudou problémy a microsoftí klient bude stabilní a funkční, tak pak se s tím dokáži smířit. S čím se ale nedokáži smířit a je jádrem tohoto článku je cena, za kterou se v našich luzích a hájích Sea of Thieves na PC prodává.


Aktuálně v den psaní článku, se na české mutaci Microsoft Store objevuje u předobjednávky Sea of Thieves cenovka 1 806 Kč s DPH. Již na první pohled je to cena na tuto dobu mimořádně vysoká. Časy, kdy hry na PC běžně stály kolem 2 tisíc a prodávaly se v krabicích velikostí blížících se ke krabicím od bot či k deskovým hrám typu Monopoly, jsou již dávno pryč. Člověk by tuto cenu dokázal pochopit ve dvou případech: za prvé, cena by byla za krabicovou verzi v nějaké zajímavé pirátské edici např. s umělým pírkem papouška kapitána Cottona či za druhé, cena by reflektovala cenu, za kterou je hra nabízena všude jinde na světě včetně našich blízkých sousedů na západě.


Problém je v tom, že ani jedno není pravdou. Sea of Thieves na českém Microsoft Storu za 1 806 Kč je v digitální podobě, což není nic překvapivého. Jenže v přepočtu na většinu, respektive z většiny  nám blízkých měn je to cena bezkonkurenčně nejvyšší a to dokonce ve srovnání s Xbox verzí! Již pouhé překliknutí na americký store ukazuje klasickou cenovku 60 amerických dolarů, což je v přepočtu při současném kurzu dolaru 20,15 Kč/dolar přibližně 1 200 Kč. Buďme ale soudní a připočtěme + 21% VAT (Value Added Tax), čili daň a jsme na přibližně 1 450 Kč. To by ostatně odpovídalo českým nejnižším cenám za Xbox verzi, které se dle vyhledávače Heureka.cz pohybují v rozmězí 1 462 Kč - 1 799 Kč (v den napsání článku). Rozdíl v ceně je tedy přibližně 25%. Pokud bych měl tento rozdíl zdůraznit, tak srovnám např. s rohlíky, kdy jsme zvyklí nakupovat toto oblíbené české pečivo za 1,90 Kč a navýšení na téměř 2,40 Kč by se asi leckomu nelíbilo. Pokud bych měl jít do extrému, tak si jako vzor vezmu nové auto, které v modelové situaci stojí všude kolem nás směrem na západ 500 tisíc, přičemž jen u nás se ten stejný model prodává za 625 tisíc. Nemusím být Einstein ani Zweistein abych věděl, kam si pro nový vůz zajet, abych ušetřil.

Rozmezí ceny Xbox verze Sea of Thieves v ČR dle Heureka.cz
Vysvětlení či obhájení takto vysoké ceny v českých podmínkách nenajdeme ani při srovnání s jinými, zahraničními e-shopy v EU, které nabízejí jak Xboxové verze, tak PC verze. Zdrojem budiž velikán Amazon, který je také u nás hojně využívanou alternativou českých e-shopů. Alespoň já jsem jeho nabídky již několikrát využil. Britský Amazon nabízí krabicovou Xbox i digitální PC verzi jednotně za 50 liber, což je při přepočtu 28,75 Kč/libru 1 438 Kč. Řekl bych, že je to férová cena. Španělská mutace Amazonu prodává krabicovku s Xbox verzí za 60 euro, což je při kurzu 25,17 Kč/euro 1 510 Kč. Stále slušné. PC verzi jsem v nabídce nenašel. Stejnou cenovkou se pyšní také francouzský Amazon, který nabízí jak krabicovou Xbox verzi tak PC verzi za 60 Euro v rámci programu Prime. Digitální Xbox verzi mimo program Prime prodává za 70 Euro, čili 1762 Kč. Mezi nejdražší v EU patří německý Amazon, který v rámci programu Prime nabízí krabicovou Xboxovou verzi za 65 euro = 1 636 Kč a digitální Xbox verzi, čili jen kód se hrou, za 70 euro = 1 762 Kč. To už je stejně jako u francouzského Amazonu cena hraniční, ale stále nedosahuje hodnoty naší, české ceny. U PC verze má německý Amazon poznámku "derzeit nicht verfügbar", čili, že není dostupná. Zajímavostí budiž britský e-shop Argos, který cenovku Xbox verze dokázal pro své zákazníky zamáčknout na 42 liber, což je při aktuálním kurzu 28,75 Kč/libra příjemných 1 208 Kč.

Britský Amazon
Španělský Amazon
Francouzský Amazon
Německý Amazon
Obecně platí, že digitální Xbox verze Sea of Thieves bez krabiček vycházejí téměř všude dráze, než verze krabicové a to v rozmezí 5 - 10 euro, což není zrovna málo. Ostatně tento zvláštní fenomén dražší digitální distribuce se objevuje obecně také u jiných titulů a není to jen otázka Sea of Thieves. Není to paradoxní? Nejsem odborník na obchod ani digitální distribuci, ale těžko se mě, laikovi, bude někdo snažit tento fenomén vysvětlit či obhájit, když náklady spojené s distribucí fyzického nosiče po celém světě musí být logicky vyšší, než automat, který vám po zaplacení zašle kód s hrou nebo vám hru rovnou aktivuje na vaší oblíbené platformě. Kdo mě to vysvětlí, získá digitálního bludišťáka, ale ne zadarmo, za 10 Kč. Zadarmo by byl bludišťák ve fyzické podobě.


Na základě mého zjištění si dovolím na tento stav týkající se ceny Sea of Thieves na českém Microsoft Storu zeptat přímo jejich zástupců a uvidíme, zda-li mi budou ochotni na tuto otázku odpovědět a takto vysokou cenovku si obhájí. Argumentem může být tak jak to ostatně často bývá nižší kupní síla v ČR, což je ale faktor, který mě nepřesvědčí. Pokud chci prodat v našich podmínkách něčeho více, nemohu to prodávat dráze než konkurence o pár kliknutí vedle a nepřímo tak nabádat zákazníky, aby si hru obstarali jinde, poměrně výrazně levněji. Není přeci problém hru zakoupit v kterémkoliv britském či jiném zahraničním e-shopu v EU a ušetřit tak několik stovek. Zkrátka a dobře cenové politice českého Microsoftu nerozumím a budu velmi rád, když mi toto někdo erudovaný vysvětlí a výrazně vyšší cenovku PC verze Sea of Thieves také obhájí jakožto konkurenceschopnou.

Zajímá mě váš názor. Co si o cenách na českém trhu s hrami myslíte a nejsou hry v našich podmínkách příliš drahé? Proč by měly být levnější, případně snad dražší? Co říkáte na Steam a jeho cenovou politiku?

Komentáře

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku