Vybraný příspěvek

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

Obrázek
Battlefield 2042 vyšel na PC teprve 12.11.2021 a zatímco v profesionálních recenzích celkem boduje, tak od hráčů fanoušků se ozývá rozpačité bučení. Od některých hardcore fandů dokonce zaznívá velmi tvrdá kritika. Však se podívejte na stránku Metacritic , kde od veřejnosti hra dostává pořádně zabrat. Průměrné hodnocení 2.5 / 10 ke dni 17.11.2021 vypadá ve srovnání s průměrem od profesionálních novinářů (76%) jako nepovedený vtip. Pravda je však taková, že Battlefield 2042 má na PC k dokončené a plně optimalizované hře hodně daleko. AngryJoeShow to krásně vystihl v tomto jeho typicky bouřlivém videu a je potřeba mu dát za pravdu.

Druhá strana mince - Wolfenstein 2: The New Colossus

Sympaťák B.J. Blazkowicz
Pokračování FPS hitu Wolfenstein: The New Order (2014) a jeho prequelu The Old Blood (2015) s podnázvem The New Colossus bylo mezinárodní novinářskou kritikou napříč všemi spektry herních systémů přijato velmi pozitivně, viz. tabulka níže.

Metacritic (k 31.10.2017)

PC: 89%
PS 4: 88%
Xbox One: 88%

České recenze

Eurogamer.cz: PC verze - Doporučeno!
Zing: PS4 verze - 9/10

Jenže není všechno zlato co se třpytí a čtenáři takto nadšenými ohlasy rozhodně nehýří. Zaměřím se na PC verzi, jejíž čtenářské recenze jsou velmi rozporuplné a velké procento hráčů The New Colossus nedoporučuje. Minimálně ne v aktuálním stavu. Prvním problémem je stabilita hry a náhodné crashe při změně nastavení grafiky. Níže cituji některé pasáže z uživatelských recenzí na Steamu. Nepřekládám do češtiny pro autenticitu.

JeffCraig:
I have the same technical issues as other PC users. BSOD when trying to change resolution. Freeze on new level load. Etc.

Jonex:
The game is horribly unstable in it's current state with the latest drivers.Random crashes, glitched weapons (the models get stuck inside one another), and no Steam overlay.

abugaj:
I am sure this game has a lot of positive things but for now as it stands right now. I can not recommend this game. First of all it has terrible freezing,crashing, and the dreaded blue screen of death crash screen. Once these are ironed out I will review again. I can't beat the first level without it crashing so I have to stop playing for now. Stay away on the pc maybe the consoles are a better option for you right now if you just want to play it with no issues.
Neznáme se odněkud?
Toto byl jen výběr některých z mnoha negativních ohlasů na téma optimalizace hry. Tento technický neduh je jistě pouze dočasný, než vyjde patch a tak není tou nejzávažnější výtkou. Mnohem hůře vyznívají rozporuplné ohlasy na příběh, délku hry a vykreslení postav, které údajně nedosahuje takových kvalit, jako v předchozích hrách. Cituji níže:

Temp950:
...Same excellent shooting as its predecessor, with storytelling so awful that it was tough to care about any of it. ... Edit- I'm sorry, but this is a long rant. I have gotten much further into the game, and its gotten steadily worse the further I go.

Depressed Horso:
It pained me to give this a thumbs down but I have to, it was far too short for a full $60 game. The ending was absolutly terrible, the story ramped up and up only to fizzle out. I saw the credits and went wtf that can't be the end can it?! unfortunatly it was. I got as much play time from one run through as I did with old blood a $20 standalone expansion. I didn't have any technical problems or crashes as other have reported but your milage may vary. The core gameplay was great but far too short unfrotantly.

Falstad:
What I hate: The plot can be summed up in one word: hamfisted. Weak story that breaks with the gritty tone established in New Order and Old Blood. Cartoon character villains make taking anything seriously difficult. Deathshead and von Schabbs were cold, calculating, predatory, and evil. Frau Engel, daddy Blazko and the Nazi enemies are awkward and heavy-handed caricatures. New Order and Old Blood made you feel like a freedom fighter taking on the most evil empire ever to exist, whereas I felt like GI Joe taking on Cobra in New Colossus.
Možná si teď říkáte, že se jedná o záměrně vybrané kritické recenze, abych měl důvod k senzačnímu článku, nicméně když se podíváte na seznam všech recenzí na Steamu k dnešnímu dni, tak pozitivních (doporučujících) je 2483 a negativních (nedoporučujících) je 1038. To znamená, že dobrá 1/3 hráčů je se hrou z nějakého důvodu nespokojená. Odpovídalo by tomu i hodnocení hráčů na Metacritic, kde je průměr 6/10 u PC verze.

Co jsem tím chtěl říct? Vypadá to, že toto velmi očekávané AAA pokračování trpí neduhy, které vyplývají z velkého tlaku na vytvoření po všech stránkách ještě lepší hry. Je vidět, že vývojáře velká očekávaní od hráčů, větší rozpočet a vědomí důležitosti této hry dost zkomplikovala život. Z původně nečekaného re-bootu příběhového žánru FPS v roce 2014 se stala veliká značka srovnatelná s největšími hráči na trhu jako je Call of Duty či Battlefield, třebaže tyto zmíněné hry jsou primárně orientované na multiplayer. Otázkou je, co způsobilo, že se hra dle samotných hráčů tak nepovedla?

Na vozíčku a pořád frajer.
Již zmíněná velikost značky a tlak na vývojáře z Machine Games mohl zapříčinit, že se příliš soustředili na to, co asi hráči očekávají a tak trochu zapomněli na své vlastní plány a ambice, jak s příběhem a postavami naložit. Zatímco v roce 2014 jejich kreativitu poháněla čistá radost z restartování legendární značky žánru FPS a v podstatě nikdo jim do toho nekecal, tak nyní už tento kreativní proces musel být notně pod drobnohledem všech, kteří s Wolfensteinem měli co dočinění. Jak známo, tlak ať už přímý či nepřímý může a také nemusí vést k lepším výsledkům.

Druhým a možná tím zásadním důvodem, proč nový Wolf tak hráčům nešmakuje je tzv. SSPSyndrom Season Passů. Hra bude totiž dostávat ještě nějaký pátek řadu placených DLC, které budou hru rozšiřovat a doplňovat o nové lokace, mise, zbraně, postavy a celkově doplňovat střípky příběhu. Nabízí se tedy otázka, zda-li Machine Games s vydavatelem Bethesdou za zády neudělali v základní hře nějaké ústupky, aby vše mohli "napravit" později za další marky...teda dolary a eura. Je to velmi pravděpodobné. Osobně "Season Passy" u singleplayerových her dost dobře nechápu, pokud se tedy nejedná vyloženě o hru, která je přímo vytvářena na epizody jako to známe např. z The Walking Dead. Prostě to vypadá na hnusné dojení značky.

Tak do toho dceruško, ať na tebe můžu být pyšná.
Hráči od The New Colossus očekávají bombastický zážitek, který bude kompletní a bude fungovat po všech stránkách, bez kompromisů. Evidentně se jim toho ale nedostává a tak v tuto chvíli není divu, že se pokračování tak dobře neprodává. Je mi z toho trochu smutno, protože na pokračování simulátoru vraždění nácků jsem se opravdu těšil. V těchto dnech dohrávám The Old Blood a na The New Colossus si ještě nějaký pátek raději počkám...minimálně do doby, než jej zlevní a zoptimalizují. A nejspíš počkám rovnou na GOTY edici, pokud nějaká bude.

Komentáře

Oblíbené příspěvky

HARDWARE / Jak mě převezla baterie CR 2032 na základní desce

Rozbitý BATTLEFIELD 2042 - pořádný Angry Rant a zasloužená kritika PC verze

PRVNÍ DOJMY / Battalion 1944 (Early Access) - Návrat ke kořenům FPS v moderním kabátku